hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés

A kiskőrösi Szlovák Tájház lett az Év Tájháza 2023-ban

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagintézményeként működő kiskőrösi Szlovák Tájház érdemelte ki 2023-ban az Év Tájháza címet - közölte a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége az MTI-vel.

Dulai András népművelő az 1970-es években a helyi lakosok közreműködésével fogott hozzá a település szlovák értékeinek megmentéséhez. Az összegyűjtött anyagból Bárth János muzeológus közreműködésével 1977-ben nyílt meg a Szlovák Tájház kiállítása, amely a települést 1718-ban újra benépesítő szlovákság kultúráját mutatja be.

Az alföldi háztípusba tartozó háromosztatú, vertfalú, szabadkéményes, döngölt agyagpadlós parasztház építtetője és egyben első tulajdonosa Kutyifa András volt, majd az ingatlan a Suba család birtokába került. Akkor építették meg a telek délnyugati felében álló lacikát, azaz nyári konyhát, így nyerte el az épületegyüttes a ma is látható arculatát.

Az ezredforduló után többször folytak rekonstrukciós munkálatok a portán.

A tájházban megtekinthető kiállítás a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, gondolkodásának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata. A hagyományosan, enteriőrként berendezett tisztaszoba és pitar mellett a gyűjtemény kiemelkedő darabjai a hátsó szobában bemutatott darabok, a szlovákság által használt tranosciuszok, azaz evangélikus énekeskönyvek, a díszített használati tárgyak, a kékfestő öltözékek, népviseleti ruhadarabok.

A tájház kiállítása emellett bepillantást nyújt a paraszti életmód gazdasági egységeibe is az istállóban és a nyitott színben található paraszti tárgyak segítségével.

Napjainkban több helyi felajánlásnak köszönhetően tovább bővült a muzeális intézmény tárgygyűjteménye, az emlékek jelentős részét az anyaintézmény, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Néprajzi Látványtárában mutatják be.

A kiskőrösi Szlovák Tájházban számos rendezvényt is tartanak. Az utóbbi évek kiemelkedő eseménye volt a tavaly közösségi összefogással megvalósult szlovák lakodalmas, melyet helyi néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás előzött meg - írták a közleményben.

"Az Év Tájháza díjat elnyert kiskőrösi Szlovák Tájházra jellemző minden négyzetméterén a szakmai hitelesség. Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják" - írták egyebek mellett a díjazottat méltatva.

Forrás: MTI, borítókép: Facebook/Kiskőrösi Szlovák Tájház



hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Béke és nyugalom stílusos környezetben: 5 mesés nyaraló a Balatonnál
Túlvagyunk a tavasz közepén, lassan ideje megtervezni az idei nyaralást! A szerencsésebbeket nyaraló várja a Balaton-partján, így elég csak oda ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Átadták a Real Estate Awards díjakat
A Pesti Vigadóban ítélték oda nemrég a szakma egyik meghatározó elismerését, a Real Estate Awards-ot. A 2012-ben alapított Metrodom Csoport Metrodom ...

Stílusos otthonok
Csopak gyöngyszeme: gazdasági épületből mesés nyaraló
Nem is olyan régen még csúnyácska gazdasági épületként állt a csopaki szőlőhegyen, ma mesébe illő pince és présház, csodálatos nyaraló. Bemutatjuk az ...

Hírek
Ezek lettek idén az ország legvirágosabb települései
Átadták a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket. A díjkiosztón Debrecen, Makó, Zalakaros és Gyugy nyerte el a legvirágosabb település címet ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek