Indiánnyár otthon


Ráérünk még a fűtött szobára meg a téliesítésre gondolni. Reggelizzünk, ebédeljünk, vacsorázzunk a teraszon, a kertben! Hívjunk társaságot vagy csak pihenjünk magunkban! Csaljunk egy kicsit és tegyünk úgy, mintha még mindig nyár lenne. Ami, látva a kegyes időjárást, nem is olyan nehéz. A kötelező kellékek pedig a kerti bútorok, párnák, estére néhány pléd és gyertyák, mécsesek.

Utószezonban nem csak a nyaralás, hanem a kerti bútorok is olcsóbbak. A legtöbb szaküzlet ilyenkor lényegesen kedvezőbb áron kínálja az előző szezon termékeit. Ezért, ha nyár elején nem vásároltunk be, akkor ezt a lehetőséget semmiképpen sem hagyjuk ki.

 

Ha nincs kertünk, használjuk annak a teraszt vagy az erkélyt. Akár jó minőségű műanyag bútorokat, akár fa bútorokat választunk, ügyeljünk a mértékletességre. Ne próbáljunk hintaágyat, napozóágyat és még egy kis grillsütőt is a kis teraszra bezsúfolni, inkább szellős kovácsoltvas jellegű székeket, lerakó asztalkát, vagy egy-egy kényelmes rattan fotelt válasszunk.

 

 

 

Ha szűkre szabott a keretünk, a nagyi padlásáról előhalászott kopott szék is megteszi! A régi festékréteget dörzspapírral távolítsuk el, s élénk, vidám színre festve, csíkos, vagy kockás párnával kellemes ülőalkalmatosságot varázsolhatunk. Telepítsük ki a benti növényeket, a kisebb pálmák, ibolyafélék, a muskátli hálásak lesznek a simogató szeptemberi napsütésért, a fűszernövények pedig hatalmas lendületet vesznek a téli pihenő előtt.
Színes ernyőkkel, rolókkal vagy a korlátra kifeszített színes textilekkel nem csak az árnyékról gondoskodhatunk, hanem még látványosabbá tehetjük a helyet.
Aki pedig egy kert szerencsés tulajdonosa, most pótoljon be mindent, amit nyáron elmulasztott. Vagy folytassa, amit elkezdett. Gondolva az őszi esőkre, nem árt a fabútorokat felületkezelni. A vörösfenyő, a tikfa, az akác és a rattan is bírja a vizet. A kevésbé erőseket festhetjük, viaszolhatjuk, pácolhatjuk, vagy kezeljük faápoló olajjal, hogy javítsunk az állóképességükön. Van a lakásban egy fonott kanapé, egy rattan hintaszék? Ezek viszonylag könnyen mozdíthatók, vigyük hát ki őket. Hagyjuk kint a grillkészüléket is, biztosan fogjuk használni és a kerti pavilon is maradhat még egy darabig. Virágillat, a mécsesek lángtánca, egy üveg finom bor, barátok....Kell ennél több szeptemberben?

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A kikelet színe: a zöld
A friss zöld szín maga az élet: az egészség, a kibontakozó tavasz jelképe. Árnyalataiban...
Bárány Sándor
Térkőburkolat a medence alá
Tisztelt Bárány Sándor! Kertünkbe medencénk alá kör alakú, kb. 4 m átmérőjű térkőburkolatot...
Komposztálj teával!
A tea előnyös élettani hatásairól egész szakirodalom áll rendelkezésünkre, arról...
A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés...