Útmutató szőnyegekhez


A szőnyeg évezredek óta otthonos társa az embernek. Kezdettől fogva a meleget, a tér megfelelő elrendezést és a látványt szolgálta. Az a bizonyos „pihe-puha lágyság” utáni vágyunk késztet arra, hogy beszőnyegezzük otthonunkat.

Mindenki rémálma, hogy a gyönyörű új, vagy gondosan óvott szőnyegére folt kerül, ami egy pillanat alatt örökre elcsúfítja azt. Sokan úgy választanak szőnyeget, hogy közben azt figyelik, mennyire lesznek rajta észrevehetők a pecsétek. A foltokon nem érdemes pánikolni, el kell őket tüntetni. Annál nagyobb hatékonysággal győzhetjük le a szennyeződést, minél hamarabb cselekszünk. Ne hagyjuk beleszáradni a foltot a szőnyegbe, azonnal itassuk fel, majd a megfelelő szerrel kezeljük a felületet.


Mit mivel tisztítsd:
Sört például langyos vízzel és 3%-os alkohollal, kávé és teafoltot samponnal, rágógumit gyógyszertárban külön kapható speciális oldószerrel, csokit, karamellát, cukorkát langyos vízzel távolítsunk el.


Óriási tévhit, miszerint a poratka-allergia és a padlószőnyeg szoros kapcsolatban állnak egymással, bizonyítottan hamis. A padlószőnyeg megköti a finom port, ez által gátolja annak a lakótérben való keringését, így még jó hatással is lehet az allergiásokra. Tisztításához használjunk nedves porszívózást mikrofilteres porszívóval.
Fontos figyelni a praktikumra is szőnyegválasztásnál. Előszobába és közlekedő térbe nagy kopásállóságú szőnyeget helyezzünk, a családi intimszféra helyiségeibe pedig meleg, puha szőnyegek kerüljenek. A fürdőszobai padlószőnyeget felejtsük el és hagyjuk meg inkább az angoloknak, mi pedig burkoljuk hidegen és vegyünk egy-egy meleg kilépőszőnyeget a kád elé. A csúszásgátlót pedig ne feledjük az aljáról.
A padlószőnyeg majdnem minden helyiségben kényelmes lehet, persze, csak ha megfelelő minőségűt választunk. Előszobába, közlekedőbe, fürdőbe, és konyhába ne tegyük, mert az intenzív használat intenzív takarítást követel, erre pedig keveseknek van kedve és ideje.
A szőnyeg nem csak esztétikai jelentőségű és otthont teremtő funkciójú, hanem kiváló hő- és hangszigetelő is. Tompítja a lépteket, koppanásokat és minden egyéb hangot. Egy többszintes otthonban a lépcső burkolataként is remekül szolgálhat egy meleg textília. A szőnyeg a melegségével nagyon sokat dob a komfortérzeten, nem hiába van minden öt csillagos szálloda minden szobájában padlószőnyeg.
A csúszásgátlást jó, ha minden szőnyegnél megoldjuk, így elkerüljük az ezzel kapcsolatos balesetveszélyt. Sok szőnyegnek eleve van a fonákján csúszásgátló, de ez külön is kapható.
Egyterű otthonokban vagy nagyobb lakótereknél egy okosan kiválasztott szőnyeg tökéletesen meghatározza a különböző funkciók határait, illetve egybe fog bizonyos bútorcsoportokat.
Testesebb szőnyegek minősége a rugalmasságuk megvizsgálásával mérhető fel. Két újjal nyomjuk össze, amennyire csak lehet, majd figyeljük meg, milyen gyorsan rúgja ki magát. Minél nagyobb a szálsűrűsége, annál hamarabb visszanyeri eredeti formáját és annál tartósabb lesz.


Íme néhány különleges szőnyegfajta, hogy könnyebb legyen eligazodnunk a több ezer éves hagyományok és a mai végtelen kínálat útvesztőjében.
Flokati: több, mint 2000 éves görög találmány. Gyapjúból, kézi eljárással készített szőnyeg, aminek hosszú, puha szálai érintésre késztetnek. Mindenféle enteriőrhöz tökéletesen illik. Különlegessége a gyártás utáni mosásban rejlik. Könnyen kezelhető és strapabíró darab.
Kilim: eredete szintén időszámításunk előttre nyúlik vissza. Afrika, Közép Ázsia, Dél- és Közép-Amerika lakosaitól származik az a tradicionális és halhatatlan szőnyegkészítési technológia, amivel a kilim készül. Vékony, kézi szövésű textília, nagyon színes és a nomád népek gazdag motívum világával rendelkezik.
Organikus szőnyegek: több évszázados múltra tekintenek vissza. Ezek a növényi rostból készült szőnyegek szintén a legtöbb otthon stílusába könnyedén beilleszkednek. Számtalan alapanyaga létezik, érdemes mélyebben utánanézni, hisz mind más és más helyiségben használható jól (Pl: tengerifű, gyékény, szizál, papír).
Perzsaszőnyeg: a mai Irán területéről származik. Eredete és kultúrája kb. 5000 éves. Időtállósága a duplacsomózási technológiának köszönhető, ez által akár több generációt is képes kiszolgálni. Alapanyaga gyapjú vagy selyem. Főbb motívumai az ősi perzsák által a természetben látott állatok és növények ötvözete.

Figyelj erre is!
Szőnyegvásárlás előtt érdemes a praktikus dolgokról tájékozódni. Jó tudni, hogy az üzleteknek az egyes darabokhoz kötelezően biztosítaniuk kell termékleírást és kezelési-, illetve tisztíthatósági útmutatót. Az ezekben található információknak biztosítsunk kiemelt szerepet döntéseink meghozatalakor.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kicsiben is nagyszerűen – megjelent az OTTHON különszáma
Az OTTHON magazin legújabb számában azoknak adunk ötleteket, akik kisebb tereket...
Kamarás Borbála
Padlófűtésre lehet szőnyeget tenni?
Tisztelt Szerkesztőség!  Padlófűtéses házat készülünk vásárolni.
Deák Marcsi
Az étkezőt szeretném szebbé tenni
Kedves Marcsi! A konyha-étkező falszínében kérném a segítségét, illetve székeket...
Kreatív szabadúszókat vár az Iparművészeti Múzeum
Ingyenes coworking lehetőséget hirdetett meg két hétre az Iparművészeti Múzeum, melynek...
Szaunák és szaunázási szokások
Szaunázni nemcsak egészséges, de ha az igényeinknek megfelelő, átgondoltan és nagy...