Intelligens vízvezeték felügyeleti rendszer


Sokan átéltük már, hogy elutaztunk nyaralni, vagy éppen a nyaralónkat hagytuk ott egy hétre és a csőtörés miatt milliós kárunk keletkezett. A drága bútoraink, lámpáink, parkettánk, házimozi rendszerünk mellett elúsztak pótolhatatlan értékeink is. Régi családi fényképeink, bélyeggyűjteményünk, képeslapjaink a századfordulóról, és a déditől örökölt kézzel írt szakácskönyvünk is a kiömlő víz martalékává vált. A károk kényszerű elkönyvelése után, jött a burkolólap felvésés, hibajavítás, falszárítás, és a pótolható értékeink újra vásárlása. Még drága lakásbiztosítással is nagyon mélyen a zsebünkbe kellett nyúljunk.

Alapgondolata: Ezt a helyzetet kerülhetjük el az osztrák Ke Kelit cég intelligens vízvezeték felügyeleti rendszerével, az Aqua Senso-val. A rendszer alapgondolata, hogy miután elmegyünk otthonról a főnyomócsövet automatikusan lezárja, míg hazaérkezésünk után a vizes helységekben felszerelt mozgásérzékelők jelére néhány másodpercen belül nyugodtan moshatjuk kezünket. Otthonunkat, nyaralónkat elhagyva, legfeljebb annyi víz folyhat ki csöveinkből, amennyi egy felmosásnál kerül a padlóra, az utánpótlást kizártuk.

Nyitást-zárást szabályozók: A vízrendszerünk alapvetően zárt állapotban van 30 perccel azt követően, hogy a mozgásérzékelő nem ad impulzust. Ebben a 30 percben, és más akaratunktól független nyitásnál (pl: otthon hagyott háziállatunk ugrálása miatt) sem történhet gond, hiszen a vízérzékelő vészjelzése felülír minden más jelet, és a rendszert lezárja. A mozgásérzékelő hatótávolsága 2,5 méter, így háziállataink nyugodtan járkálhatnak alatta a rendszer folyamatos nyitása nélkül. Megnyugtató, hogy otthonlétünk alatt sem keletkezhet jelentősebb vízkár egy elfelejtett fürdőkád teleengedés kapcsán, hiszen a padlószinten elhelyezett vízérzékelők vészjelzésére felülírják a mozgásérzékelőket, és rendszer automatikusan zár. A mosást, vagy mosogatást reggel, otthonról való elindulásuk előtt beindító háziasszonyoknak sem kell aggódniuk, van megoldás eddigi szokásuk megtartására, a vízkárok kiküszöbölése mellett is. A jeladó a mosógép kívül elhelyezkedő mágnes szelepére kerül, ami jelet ad a vízrendszer nyitására, amikor mosógépünk vizet szeretne. Egy távirányító segítségével például egy kerti medence töltése, vagy a locsolás is lehetséges otthonunk elhagyása után, mert a 30 perces zárási időt 1, 3, 6 órával meghosszabbíthatjuk, miközben házunk belső védelmére a vízérzékelő szenzor ügyel. Amennyiben a padlószinten bent nedvességet érez, leállítja a vízrendszert, felülírva a korábbi +3 órás locsolási utasításunkat. Természetesen jogos kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha sikerült úgy felmosni a fürdőben, hogy a vízjelző szenzor lezárta a rendszert. Egy gomb megnyomásával a vezérlő egységen pillanatok alatt törölhetjük a zárást, és helyreáll a korábbi rend. Áramszünet esetén az Aqua Senso automatikusan nem nyitja ki a vízvezeték rendszerünket, de kézi nyitással könnyen vízhez juthatunk. 

Beépítés: Az Aqua Senso rendszer kiépítéséhez nincs szükségünk vésési munkákra, bontást igénylő gépészeti munkákra, és villanyszerelésre sem. A mozgásérzékelők elemmel működnek, és feltanításuk a vezérlőegységre néhány percet vesz igénybe. A mozgásérzékelők a plafon, vagy fal színére átfesthetők, így nem bontják meg gondosan kialakított belső terünk harmóniáját. A vízérzékelőket és a mosógép-mosogatógép működéséhez szükséges érzékelőket konnektorba kell bedugjuk. Ezeket a jeladókat elrejthetjük a mosógép és mosogatógép mögé, így nem zavarják szépen berendezett konyhánk, fürdőnk esztétikáját. Az összes jeladó felragasztható, vagy felcsavarozható a falra, plafonra.  Szakemberre csak a zárást-nyitást biztosító, főnyomócsövünkbe építendő golyóscsap beszerelésére van szükségünk, a többit magunk is megoldhatjuk, ha akarjuk. A golyóscsapot és vezérlőt az épületen belülre szükséges beszeltessük, a külső vízaknában nem lehet elhelyezni. (áramforrás is kell neki, nem bírja a külső körülményeket) A jeladók 2-3 födémen, és 6 falon át is képesek a vezérlőegységnek jeleket továbbítani. Az Aqua Senso rendszer a bébi őrhöz hasonló hullámhosszon működik (868MHZ), így a mobil telefonjaink sugárzásának öt százalékát sem okozzák számunkra. Az, hogy a riasztónkkal, vagy az automata kapunkkal pont egy sávon működjön Aqua Senso rendszerünk szinte nulla százalék eséllyel bír.

Ez az intelligens eszköz sok aggodalomtól, és kártól kímél meg minket. Mint látszik, minden apró részletében jól kidolgozott, arra készült, hogy észrevétlenül védje értékeinket. Nyaraljunk nyugodtan, vagy hagyjuk nyaralónkat biztonságban hetekig, a vízkárt elfelejthetjük.(x)

 

H-2120 Dunakeszi Székesdülö-Házgyár 0126/2.

www.aquasenso.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Megújult a HAJDÚ legsikeresebb sorozata
A HAJDU Zrt. számára a minőségi, megbízható termékek gyártása és a termékekhez kapcsolódóan...
Nemess Tímea
Vízálló tapétát a fürdőszobába
Kedves Tímea, felújítom panellakásomat és a csempék helyett vízálló tapétát szeretnék...
Bárány Sándor
Áthelyezhető-e a konyha a panelban?
Kedves Sándor! Áthelyezhető a vizes blokk a panelban?
Az ötcsillagos Lotus Therme Hotelben minden pillanat rólad szól
Hévízen található az 1996-ban megnyílt, ötcsillagos szállodaként működő Lotus Therme...
Kényelem és elegancia exkluzív környezetben
Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodája mindössze 600 méterre fekszik a világhírű hévízi...