Hogyan lesz betörésbiztos az ablak és az ajtó?


Magyarországon komoly problémát jelentenek a nagy számban előforduló betörések. Ingatlanunk, más értékeink és legfőképpen szeretteink védelme érdekében fontos, hogy megelőző lépéseket tegyünk. A tolvajok leginkább az ablakoknál és a teraszajtóknál kísérelnek meg bejutni, így legfőképpen betörésbiztos nyílászárókkal zárhatjuk ki őket. Az Inoutic ajtó- és ablakrendszerei megfelelnek az RC 1 N, RC 2 N és az RC 2 ellenállási osztály kritériumainak, így beépítésükkel a betörések közel 85 százalékát megakadályozhatjuk.

betörés, betörésbiztos, ajtó, ablak, Inoutic

 

Bűnözési térkép, avagy a betörő kedvenc portyázó helyei

Hazánkban megközelítőleg 2 percenként történik egy vagyonelleni bűncselekmény, amelyből minden hatodik betöréses lopás. 2009 és 2013 között évente átlagosan 43 000 betörést regisztráltak.1 Ez a szám azóta jelentősen kisebb– tavaly 28 599 –, azonban ez a bűnözők betörési módszertanának tudatos megváltozásával magyarázható, nem pedig a bűnesetek számának csökkenésével.

 

A betörések leginkább Észak-Magyarországon történnek – csak 2015-ben 10 500 alkalommal –, de Közép-Magyarország és a Dunántúl is a betörők kedvelt régiói közé tartoznak. Mégis Budapest mutatkozik a besurranók kedvencének, hiszen a fővárosban tavaly 6000 alkalommal törtek be lakásokba.2

 

Hogyan csinálják?

A betörések célpontjai általában az új építésű, kertvárosban elhelyezkedő ingatlanok, ahol a magas, elméletileg védelmet nyújtó kerítés nemhogy nem tartja távol, de segíti a tolvajokat, hiszen kényelmesen elrejti őket a kíváncsi szemek elől. A bűnözők általában olyankor cselekszenek, amikor a lakók elutaznak, például nyáron, illetve a hosszú hétvégéken. A közhiedelemmel ellentétben a tolvajok általában nem a bejárati ajtón keresztül próbálkoznak, inkább az ablakokat és a teraszajtókat részesítik előnyben. A módszerek között előkelő helyen szerepel a nyílászárók befeszítése, benyomása, a finomnyitási módszerek, valamint az ajtó- és ablaküveg betörése, bár ez utóbbi megoldást a hatalmas zaj miatt nem részesítik előnyben.

 

Betörésbiztos nyílászárók a védelemért

Attól függően, hogy a nyílászárók milyen mértékben és milyen módszerek ellen nyújtanak védelmet, úgynevezett RC (Resistence Class, magyarul ellenállási osztály) kategóriákba soroljuk őket.

Az RC 1 N leginkább a vandalizmus ellen nyújt védelmet, míg az RC 2 N már ellenáll az olyan egyszerű szerszámoknak, mint a csavarhúzó, a fogó vagy akár az ék. Az RC 2 osztályú nyílászárók már komolyabb védelemmel, betörésbiztos üveggel vannak ellátva, melynek köszönhetően kitartanak a testi erőt alkalmazó betörőkkel szemben.

Az Inoutic kínálatában szereplő ajtó- és ablakrendszerek megfelelnek az RC 1 N, RC 2 N és az RC 2 osztály védelmi előírásainak, amelyek a betörési kísérletek közel 85 százalékát elhárítják. Az Arcade bejárati ajtók integrált, többpontos zárakkal, valamint különleges tokokkal, a Prestige ablakrendszerek pedig belső, kettős rögzítésű üvegléccel gátolják meg a betöréseket. A földszinti vagy pinceablakokat mindenképpen érdemes fokozott védelemmel ellátni, hiszen az emeleti ablakokkal ellentétben ezeken a helyeken gyakran kísérlik meg a betörést.

betörés, betörésbiztos, ajtó, ablak, Inoutic 

Biztonság mindenekelőtt

Az egyik hazai biztosító felmérése kimutatta, hogy az ingatlant veszélyeztető esetek közül a megkérdezettek 25 százaléka a betörésektől és a lopástól tart leginkább.3 Értékeinknél azonban fontosabb szeretteink biztonsága, ahogy az otthon nyújtotta komfortérzet is. Egy esetleges betörés után idegennek érezzük lakásunkat, félelmet érzünk, mi több, szorongásos betegség is kialakulhat bennünk. Mindezek megelőzése érdekében fokozottan ügyeljünk a betörés elleni védelemre, legyen az riasztó, rács vagy a bűnözők kedvét szegő betörésbiztos nyílászárók, esetleg mindez ideális kombinációja.

betörés, betörésbiztos, ajtó, ablak, Inoutic

 

További információ: www.inoutic.hu

 

1 Országos Kriminológiai Intézet, 2014

2  KSH, 2016

3  Genertel Biztosító, 2016

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Nyissunk a világra!
Hogyan válasszunk nyílászárót, hogy a leggyengébb láncszemből energianyerő eszköz...
…és mi lesz a biztonsággal?
Végre megvan az álomotthon, be is van rendezve, sőt, még biztonsági ajtót is vett....
Ablakból munkaállomás
A 21. században sok-sok irodaházban padlótól plafonig ér az üvegfelület. Akár a kisebb...