Télen - nyáron véd a hőszigetelés


A környezettudatosság nemcsak trendi, de Földünknek életbevágó kérdés is: ezért jó, ha tudjuk, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1oC-os csökkentéséhez 3x annyi energiára van szükség, mint télen 1oC-os növeléséhez. Ha szempont az energiatakarékos felhasználás, nem mindegy, hogy nyáron hány fokról kell lehűteni a helyiséget.

hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

 

Természetesen a hőszigetelés elsődleges feladata télen a meleg falakon belül, és a hideg falakon kívül tartása. Persze a folyamat fordítva is működik, nem elsődleges szempont ugyan, de a hőszigetelésnek jelentős szerepe van a nyári hővédelemben is. Joggal kalkulálhatunk tehát azzal, hogy nemcsak télen hoz majd rezsicsökkenést, de nyáron is kevesebbet fogjuk használni a légkondit.

 

Több tényező együttese határozza meg, hogyan alakíthatjuk ki úgy otthonunkat, hogy nyáron is kellemes belső klímája legyen. Ezt az összetett feladatot az épület tájolásától kezdve a homlokzat szerkezetén keresztül egészen a hőszigetelésig számos dolog befolyásolja. Persze a tájoláson nem tudunk változtatni, de van egy mesterhármas, amely nagyban befolyásolja az otthonuk nyári hőszabályozását: a megfelelő nyílászárók, a korszerű árnyékolástechnika és otthonunk szellőztetése akár mesterséges, akár természetes úton, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nyáron se elviselhetetlen forróságban létezzünk otthon.

 hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

A környezet védelméért is tehetsz

Mit jelent az, hogy 2016-ban 5 nappal előbb érkezett az un. túllövés napja, mint az előző évben? Azt a szomorú tényt, hogy a természet az adott évre vetítve attól a naptól nem képes előállítani annyi energiát, mint amit felhasználunk. Ez így már talán elég kézzelfogható és sajnos a tendencia évről-évre romlik. Magyarországon az energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás jelenti, így érthető, hogy akár „csak a hőszigetelés” modernizálásával, hogyan járulhatunk hozzá az energiapazarlás csökkentéséhez. A belső hőmérséklet csökkentése nyáron akár 3x több energiát emészt fel, mint a fűtés télen, ezért belátható, hogy az indokolatlan klímahasználat akár 8-10 ezer forinttal is növelheti a havi áramfogyasztást. A jól megválasztott polisztirol hőszigetelés télen-nyáron segíthet környezetünkön és a pénztárcánkon is. Mindez azzal a jó érzéssel párosulhat, hogy még a környezetünk védelméért is tettünk.

 

Melyik a fontosabb, a hőszigetelés vagy a levegőcsere?

Ha nincs hőszigetelés a falakon, akkor nyáron a sugárzó napsütésnek semmi nem állja útját és a külső falak akár 70 fokra is felmelegedhetnek. A nyári nap átmelegíti a falakat, azok hőszigetelés hiányában megtartják a hőt és hiába szellőztetünk éjszaka, amikor kint már lehűlt a levegő, a falak még akkor is ontják a meleget. És ez nemcsak a panelházakra igaz, hiszen a szigetelés nélküli téglaépületek is ugyanígy viselkednek. Természetesen fontos a szellőztetés, de a falakat ily módon nem tudjuk lehűteni, ezért a feladat inkább az, hogy a falak ne melegedjenek túl a nyári hőségben. A homlokzat hőszigetelése részben megoldást jelenthet, hiszen a megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés mellett a falak belső felülete kisebb mértékben fog felmelegedni. Ha már homlokzatról beszélünk, akkor az is fontos, hogy milyen színű a homlokzat, mert a sötétebb színek hamarabb átmelegednek, mint a világos árnyalatok.

hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

 

Árnyékolás okosan

Az árnyékolástechnika megfelelő alkalmazása a következő terület, amelyet érdemes górcső alá venni. Persze nem elég felszerelni az árnyékolót, használni is tudni kell: megfelelő időpontban engedjük le, kizárva az erős napsugárzást nyáron, vagy hagyjuk felhúzva télen, hogy a téli napsugarak még kifejthessék jótékony hatásukat. Ezzel a minimális odafigyeléssel is csökkenthető a fűtés- vagy klímahasználat.

A harmadik fontos teendőnk az aktív levegőcsere biztosítása, ami nemcsak a házon belül képződő pára távozásában segít – hiszen a közhiedelemmel ellentétben a pára 97 százaléka a nyílászárókon távozik –, hanem a belső hőmérséklet alakításában is jelentős szerepe van.  Ismert a fáziseltolásos technika, amelynek segítségével elnyújthatjuk a falakon és a tetőszerkezeten beáramló hőhatásokat. A korszerű családi házaknál a tetőterek szigetelése, illetve a túl tökéletesen záró ajtók-ablakok okozhatnak problémát, amire vagy a következetes szellőztetés vagy a mesterséges szellőztetőrendszer kiépítése jelenti a megoldást. Utóbbi esetben a hőcserélő beépítése segít abban, hogy nyáron ne a hűvös, télen pedig ne a meleg levegő távozzon az elhasznált levegő cseréje során.

 

Tehát nemcsak környezetünkkel teszünk jót a hőszigetelés-árnyékolás-légcsere együttes és tudatos használatával, de otthonunk komfortosságát is növeljük. A polisztirol hőszigetelés lehet ennek a beruházásnak az egyik fontos eleme, amelynek megtérüléséről további hasznos információk, számítások és elemzések a MEPS Egyesület hoszigeteljaholnapert.hu oldalán találhatók. (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés...
Deák Marcsi
Bírja-e a párát a farost képkeret a fürdőszobában?
Kedves Marcsi! Szeretném a fürdőszobánkat pár szép képpel feldobni, az lenne a kérdésem,...
Bárány Sándor
Hogyan zárjuk le a pincelejáratot?
Tisztelt Bárány Sándor Úr! Tanácsot kérnék a pincelejárat lefedésére, lezárására....
Hogy szüntessem meg a penészt az erkély melletti sarokban?
Tisztelt Otthon magazin! Sokszor olvastam a penészről. Most télen elutaztunk 10 napra,...
Hőszigetelést tervez? Segítünk…!
Itt a tél és ismét hideg a fal, a padló, húznak az ablakok? Újra a bőrünkön érezhetjük,...
5 alapelem, ami nélkül nincs jó hőszigetelés
A kora őszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy a falak hőszigetelésével felkészítsük...