Mikor néztél utoljára a cserép alá?


Ahogy számítások szerint a háztartások összes energiafelhasználása nagyobb az iparénál, úgy a családi költségvetésben a fűtési energiára költött összeget szokták a legjelentősebb tételként meghatározni. Mindez sajnos gyakran a hiányzó, vagy már elavult hőszigetelésnek köszönhető. Például egy elavult tetőszerkezet esetén a hőszigetelés hiánya akár 30-40 százalékos hőveszteséget is jelenthet. A szokásos közhellyel élve: fűtjük az utcát.

hőszigetelés, Bachl, tető, tetőtér, lapos tető, magas tető

Jóllehet a lapos tetős, vagy kis hajlásszögű tetővel épített otthonok egyre divatosabbak, ha tetőről beszélünk, Magyarországon a legtöbbünknek magas tetős, azaz tetőtér-beépítéses ház képe ugrik be. Természetesen, hiszen évszázados hagyományaink és időjárásunk miatt ez jó megoldás. Legyen szó új tetőről vagy tetőfelújításról, energetikai szempontból egyre komolyabb kihívások elé állítja az építtetőket a tető alatt kialakított lakótér. A tető korszerűsítése, lakótérré alakítása, azaz korszerű hőszigetelése még akkor is nagy beruházás, ha nem újat építtetünk, „csak” energetikai felújítást végzünk. A jó és a rossz eredmény között akár milliós költség és sok méreg is lehet a különbség.

A döntést részben műszaki, részben költségtakarékossági szempontból is jól át kell gondolni. A megoldások tárháza vár ránk az építőanyag-kereskedésekben, felújító legyen a talpán, aki segítség nélkül boldogul. Különösen akkor, ha olyan gyártót találunk, amely az épület minden pontjára kínál hőszigetelési megoldást az alagsortól a tetőig. Ilyen a BACHL választéka, ezért fontos, hogy a megfelelő anyag kiválasztásában mindenképpen kérjük tervezőnk, vagy hozzáértő szakember, vagy a kár a cég segítségét.

 hőszigetelés, Bachl, tető, tetőtér, lapos tető, magas tető

Már a tíz évvel ezelőtti szabványokhoz képest is jelentősen vastagabb hőszigetelés felel csak meg az előírásoknak, így feltétlenül gondos tervezést igényel a hőszigetelés kiválasztása.

Ez különösen tetőfelújítás esetén olyan plusz problémát vet fel, legyen szó homlokzatról vagy tetőről, hogy vajon hol és hogyan fér el a szükséges vastagságú szigetelés. Egy régi, felújításra szoruló tető esetén a megfelelő vastagság kialakításához már nem elegendő a szarufák között elhelyezett hőszigetelés, szükséges szigetelést helyeznünk a szarufák fölé vagy azok alá is. Ehhez nyújthat jó megoldást a szarufák fölé kerülő PIR keményhab tábla, amellyel egybefüggő hőszigetelő burok keletkezik a fejünk felett. Mindez felelős azért is, hogy télen-nyáron élhető klíma alakuljon ki a tetőtérben.

 

 

Új generációs polisztirol, más néven PIR

A tetőtérben akár gipszkartonnal akár faburkolattal szeretnék a belső teret kialakítani, a szarufák feletti hőszigeteléssel nagyobb lesz a mozgástér. Sokszor olyan eseteken alkalmazzák a szarufák közötti és alatti hőszigetelést, ahol a felújításkor nem szükséges a tető megbontása, nem kell tetőcserepet cserélni. Természetesen a szarufák közé kerülő kőzetgyapot-szigetelést is megtaláljuk a BACHL kínálatában. De ha szarufák feletti hőszigetelésben gondolkodunk, akkor a BACHL tecta-PUR két oldalon alufóliával kasírozott termékcsaládja jöhet számításba. Előnye, hogy télen-nyáron a megfelelő irányban segíti otthonunk ideális hőmérsékletének megtartását: nyáron visszaveri a kintről érkező napsugárzást, télen pedig megakadályozza a belső térből a meleg távozását. A PIR anyagok hosszútávon is jól szolgálják a családot: ellenállnak a gombásodásnak, penészedésnek, az emberi szervezetre pedig teljességgel veszélytelen anyagból készülnek. Ráadásul a munkálatok ideje alatt is élhető marad a tetőtér, hiszen nem szükséges a belső tér megbontása. Ez számos szempontból igazán kedvező megoldás.

 hőszigetelés, Bachl, tető, tetőtér, lapos tető, magas tető

A családi kasszában egyszeri nagy befektetésként jelentkezhet a hőszigetelés, de havonta megtérül, mert már az első téli hónaptól alacsonyabb lehet a rezsiszámlánk. A PIR rendszerek magas tetős vagy akár lapos tetős felhasználásáról is felvilágosítást adnak a BACHL Kft. munkatársai: www. bachl.hu (x)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Modern kivitel és hőkontroll találkozása a Terrán kínálatában
Ahogyan a legtöbb divatirányzat, úgy a tetőtrendek is folyamatosan változnak. Míg...
Kamarás Borbála
Festés a tetőtérben
Kedves Borbála! Családi házban, de a tetőtérben lakunk. Az idei évben festetni szeretnénk...
Kamarás Borbála
Beépíteném a tetőteret
Kedves Borbála! A tetőteret szeretnénk beépíteni, de nem tudjuk, hogyan kezdjünk...
A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés...
Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...