A légtisztításról és párásításról


A lakásunk légterét kitöltő levegő több-kevesebb mennyiségben mindig tartalmaz vizet pára formájában. A levegő nedvességtartalmának mennyiségi kifejezésére a páratartalom szolgál. A levegő párafelvevő képessége a hőmérséklet emelkedésével nő. Az emberi szervezet szubjektív nyirkosság érzékelése - így a kisgyermeké is, - az adott hőmérsékletű levegő relatív nedvességtartalmának értékével van összhangban, erre érzékeny.

 

A szobalevegő nedvességtartalmának növelése a párásítás. A levegő páratartalmának hatása van az emberi szervezetre. A túlságosan száraz levegő rossz komfortérzetet, a légutak nyálkahártyájának irritációját, sérülékenységét, szájszárazságot, torokkaparást, száraz köhögést, nyugtalan alvást, a szemek égő érzését, a bőr kiszáradását, kisgyermekeknél akár ekcémát okozhat. Emellett növeli a vírusos és bakteriális fertőzések kockázatát, a vírusok, baktériumok könnyebb megtapadása által, náthás, hurutos betegség esetén kellemetlen, rossz közérzetet okozhat. A páratartalom pótlásáról ilyenkor feltétlenül gondoskodni kell, mert az orrba beszívott párás levegő nedvesíti a nyálkahártyát, enyhíti a gyulladást és különösen jótékony száraz ugató köhögésnél.

Mi az ideális páratartalom?

A szobalevegő élettanilag elfogadható ideális nedvességtartománya 40% - 60% között van. Az 50% körüli páratartalmú levegő kellemes az emberi szervezet számára. A gyermekszoba levegőjének hőmérséklete 21°C, páratartalma ideális esetben 50% - 60% tartományban legyen. A 70% körüli páratartalmú levegő a gyerekszoba ún. hidegpontjain (amelyek pl. a rossz hőszigetelésű ablakok belső felületei) a levegő lehűléséhez vezet, elkezdődik a páralecsapódás és ezáltal a penészképződés. A túlpárásítás miatt kialakuló 70% feletti páratartalmú levegő torzítja a hőérzetet is azáltal, hogy az emberi test alapvető hűtőfolyamatának, az izzadásnak a hatékonyságát csökkenti. Ilyenkor légcsere szükséges, amely biztosítja a túl nedves levegő elszállítását.

A 24°C-os 75% relatív nedvességtartalmú levegő a poratkák szaporodásának ideális közege, ezért törekedjünk ennek elkerülésére. Ellenben a levegő 45% alatti páratartalma mellett a poratkák teljesen eltűnnek a gyerekszobából.

Télen már 10°C alatti külső hőmérséklet esetén, gyakori szellőztetéskor, a fűtött helyiségekben - párásítás nélkül - állandósult párahiányos levegő alakul ki. Mennél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérsékletkülönbség, annál szárazabbá válik a szellőztetéskor beáramló levegő a szobahőmérsékletre felmelegedve. Távfűtéses lakásoknál ehhez még társul a túlfűtés okozta túlmelegedés még alacsonyabb relatív páratartalmat eredményező hatása. Hőszigetelt külső nyílászárók esetén lecsökken a kül- és beltér közötti légcsere, így rendszeres szellőztetés nélkül az optimális fölé nőhet lakásunk helyiségeinek páratartalma, ami már a párátalanítás szükségességét idézi elő.

Tisztább levegő

A légtisztító készülékek lényege, hogy a levegőből képesek eltávolítani a polleneket, poratkákat és egyéb szennyező anyagokat. Jó megoldás lehet, ha valaki dohányzik a lakásban, vagy ha például forgalmas út mellett lakik, és a szellőztetéssel mindenképpen sok szennyező anyag jut a lakásba. Krónikus tüdőbetegeknél, akiknél tényleg számít, hogy a légutak gyulladását felerősítő anyagok mennyiségét minimalizálják, szintén ésszerű beruházás.

A levegőben számos olyan részecske található, ami káros az egészségre: ilyenek az allergén anyagok, a baktériumok, vírusok, a dohányfüst. Mindezek mellett pedig a száraz levegő okoz sok problémát a téli időszakban. A Daikin Ururu légtisztító megnöveli a lakásban lévő levegő páratartalmát, így enyhíti a száraz levegő hatását. Önnek nincs más teendője, mint hogy időnként feltöltse a 4 literes tartályt, így a berendezés akár 600 ml/óra mennyiségű víztömeggel is képes növelni helyisége páratartalmát.

Ururu párásítás

E hasznos és innovatív párásítási eljárás – japánul "Ururu" – a keskeny víztartály, a vízkerék és az elpárologtató szűrő együttesére épül. Hogyan történik a levegő párásítása? A víztartályból a víz a párásító tálcába folyik, amely a vízkerék alatt helyezkedik el. A vízkerék forgómozgással emeli fel a vizet és a párásító szűrőre juttatja. A szűrőre fújt levegő elnyeli a párát és azt a helyiségbe juttatja. A Daikin Ururu légtisztító hatékonyan eltávolítja az allergéneket (pollent, poratkákat, port, stb.), a baktériumokat és a vírusokat. Mindezeken túl nagyon jó hatásfokkal szagtalanít; hatékonyan közömbösíti a dohányfüstöt és más szagokat. Gyorsan megköti és pillanatok alatt szétzúzza a részecskéket. Csendes üzemelése révén ideális a nyugodt alváshoz, hét beépített szűrőt tartalmaz (egyet a közvetlen működéshez és hat darab tartalékot). (x)

www.daikin.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!