Nyissunk a világra!


Hogyan válasszunk nyílászárót, hogy a leggyengébb láncszemből energianyerő eszköz legyen? A 21. század ablakainál a kiváló hőszigetelés alapkövetelmény. Vajon tudjuk-e, komfortban, biztonságban, egyedi elképzeléseink megvalósításában mit várhatunk el egy ablaktól?

 

Mitől lesz kiválóan hőszigetelő az ablakunk?

A hőszigetelés tekintetében ma mindenki komoly elvárásokat támaszt az ablakokkal szemben, de hogy pontosan mitől függ, arról gyakoriak a félreértések. Egy jó ablak esetén elsőre a kiválóan szigetelő üveg jut mindenki eszébe. Logikus, hiszen a korszerű ablakszerkezet legjobb hőszigetelési értékeket felmutató eleme az üveg lehet. Sok gyártó az üvegre szóló hőszigetelési értéket, az ún. Ug értéket adja meg, de még a kiváló adatokkal rendelkező üvegből is lehet gyenge szigetelőképességű ablakot gyártani. A későbbi csalódások elkerülése érdekében figyeljünk oda, hogy az ún. Uw értéket, a teljes ablakra vonatkozó hőszigetelési értéket nézzük az ajánlatok összevetésénél!

 

Azt már tudjuk, hogy a korszerű ablak három üvegréteggel rendelkezik, de ha többi alkotóeleme gyenge, ez szinte mindegy is. 4-5-6 kamra? Ne hagyjuk magunkat a kamraszámmal se félreinformálni: ez fontos, de legalább ugyanilyen meghatározó maga a tok (azaz a beépítési mélység) és a keret falának vastagsága – ezek együttesen adják az ablakkeret meghatározó értékeit.

A fa ablak újjászületése: az alufa ablak

Tény, hogy a fa felületek a műanyagnál kényesebbek, gyorsabban öregszenek, valamint folyamatos gondozást igényelnek. Hazánkban a páratartalom szélsőséges változása alaposan megviseli a fából készült ablakkereteket. Az eredmény: vetemedés, rések, rosszul záródó ablakok.

Ez azonban már a múlté! A műszaki fejlesztések eredményeként született meg az ún. fa/alumínium - vagy ahogy a köznyelv nevezi – alufa ablak. A belső felületen fa látható, a külsőn az alumínium borítás, alatta a kiválóan hőszigetelő termohab, így tud megfelelni a fa ablak is a megnövekedett elvárásoknak.  Az alumínium burkolat a fa légzését nagymértékben kiegyensúlyozza és elnyújtja, így jelentősen csökkenti az ebből származó mozgásokat. Továbbá nem lehet probléma az alumínium borítás és a fa különböző  hőtágulásából adódó mozgás sem, mert ezt a burkolat speciális rögzítése kiegyenlíti. És végül, de nem utolsó sorban, a kívülről alumíniummal borított fa ablak nem igényel festést. Fa dekorszínezéssel az alumínium megszólalásig hasonlít a valódi fára.

Ablak a design és technológia szerelmeseinek

Egyes vélekedések szerint modern otthonba legjobban műanyag ablakok illenek, melyek mérettartóak, tartósak és esetükben nincs szükség semmilyen különleges ápolásra. Az ablakok terén is hihetetlen technológiai fejlődés ment végbe. Ezt bizonyítja a műanyag ablakok konkurencia nélküli csúcsterméke, az Internorm KF 500 ablaka.  Az Európában piacvezető osztrák gyártó ebbe az ablakba sűrítette több mint 87 év gyártási tapasztalatát. A keskeny keret és az üvegszárny a nagyobb üvegfelületével még több napfényről gondoskodik. Az ablakgyártásban kuriózumnak számító láthatatlan vasalattól a KF 500 ablak igazi dizájntermékké válik. De ami a designnál még fontosabb, az a biztonság. Az Internorm saját fejlesztésű vasalatának köszönhetően ez a műanyag ablak szinte kiemelhetetlen – mindezt több betörési próba is igazolja. A kérésre az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel pedig ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes levegőt biztosíthat családjának. Mindezt akár egy tabletről vezérelve. (x)

www.internorm.hu

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Ablakból munkaállomás
A 21. században sok-sok irodaházban padlótól plafonig ér az üvegfelület. Akár a kisebb...
Betörésvédelem hatékonyan
A vagyonvédelem egyik leghatásosabb módja a mechanikus védelem, mely azt jelenti,...
Formabontó tetőtéri ablak
A tetőtér fogalmát átíró termékkel bővítette portfólióját a VELUX Cégcsoport: a VELUX...