Kutyabarát otthon


Érezted már úgy, hogy a kutyád irányít téged és nem fordítva? Hogy, ha itt és most nem szabsz határokat, vendég leszel saját otthonodban? Bizony akár a kertben, akár a lakásban csahol a kedvenc, a gazdinak kutya kötelessége, hogy tökéletes kényelmet teremtsen a közös otthonban.

Főleg a kisebb méretű kutyák, ölebek azok, akik hízelgéssel, állandó sündörgéssel elérik mindazt, ami sokszor a józanész határán kívül van. Vadonatúj kanapénk megvásárlásakor még saját érdekeink kerültek előtérbe, elég hosszú-e az ülőke rész, hogy a tévézéshez, olvasáshoz, ki tudunk-e nyújtózkodni rajta. Akkor még nem gondoltuk, hogy a kényelmet más fogja tesztelni, más szempontok szerint. Legrosszabb esetben a kutyánk.  Kezdetekben csak két percre, csak egy alkalomra ugorhatott fel mellénk, aztán egyre gyakoribbá váltak a látogatások a kanapén.Hogy ezt elkerüld, tarts be néhány szabályt!
- Legyél következetes! Legalább is próbálj meg az lenni és maradni. Legyenek tiltott zónák a kezdetektől fogva mindazon helyek, melyről úgy ítéled meg, hogy kényelmetlen az állandó kutyaszőr takarítás. Arról nem is beszélve, hogy vendégeink érkezésekor kínos szituációt idézhetsz elő azt az érzetet keltve, hogy itt mindenfelé kutya tappancs nyomok vannak. Csak az első napok, hetek a nehézkesebbek, később az eb is alkalmazkodik ehhez.- Az állandó ápolás, kozmetikázás nagyon fontos, főleg a lakásban élő kutyák esetében. A rövidebb szőrt ritkábban, heti egy-két alkalommal elég fésülgetni, de a hosszabb bunda esetében naponta ajánlatos kikefélni a kihullásra ítéltetett szálakat. Ez történhet a speciális kesztyűvel, vagy kefével. Mindez megkönnyíti feladatunkat a takarítás, porszívózás során is, mert a szőrt nem tapossuk a szőnyeg rostjaiba.
- Ajánlatos parkettát feltenni és minél kevesebb szőnyeget elhelyezni, pontosan a fent említett okok miatt. A parketta könnyen porszívózható, tisztítható akár a mindennap, néhány perc alatt. Ezzel időt, energiát spórolhatunk.- A sétáltatás során sok kis apró földdarab, sár tapad a tappancsok közé, amit a lakásba lépés előtt érdemes kitisztogatni. Egy erre a célra használatos rongyot bevizezve, a lábacskák megmosása ajánlatos, hiszen mi sem cipővel gyalogolunk végig otthonunkon munkából hazatérve. A fertőzéseket így nagyobb százalékban kerüljük el. Amennyiben kisgyermek is van, már nem elég a tiszta víz, nyugodtan használjunk higított tisztítószert a szennyeződések eltüntetésére. Az előre csomagolt kendők erre kiválóan alkalmasak.
- Amennyiben a kutyának a lakás meghatározott pontján kosara van, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az estéket ott és ne a kanapén, fotelben töltse. Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán, szőrmentesen a kosarat bélelő párnát. Így a kutya nem hordja szét a lakásban a kihullott szőröket. Heti egy alkalommal érdemes kimosni, cserélni a párnát, elkerülve a jól ismert „kutya szagot” a lakásban, amely minden jól ápolt kutya velejárója.- Bármennyit is ajnározzuk, dögönyözzük kedvencünket, mindig tartsuk szem előtt, hogy ő mégis csak egy fertőzéseket is magában hordozó kis állat. Legyünk elővigyázatosak, mindig mossunk kezet a hosszantartó simogatások után.
- Kutyánk tálkáján ne spóroljunk! A könnyebb tisztántarthatóság kedvéért a tál, melyből kedvencünk eszik-iszik, lehetőleg porcelán vagy rozsdamentes acél legyen, semmiképpen sem műanyag. Így könnyen fertőtleníthetjük legalább heti egy alaklommal bármilyen szerrel, nem tesz kárt a háziállat egészségében. Kiváló erre a célra már olyan kis tálka, amit meguntál, vagy csak feleslegessé vált a konyhában. Mindig legyen egy helyen a két tálka, hogy a kutya hozzászokjon ahhoz, hogy nem szállítja az ételt mindenfele a lakásban.És végül: kutyát tartani nem könnyű! De ésszerűen, okosan és főleg a gazdi és a kutya érdekeit figyelembe véve könnyedén megállapodhattok közös területetek, otthonotok szabályaiban.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Hőszigetelés trend: hatékonyabb, olcsóbb
Mi a közös a következő problémákban: magas fűtési költség, vizes vagy penészes fal,...
Bárány Sándor
Fa ajtó védelme kutyás lakásban
Kedves Szakértők! Az ajtó burkolatát szeretném a kutya elől megvédeni.
Kamarás Borbála
Milyen színű legyen a fal a szobámban?
Kedves Borbála! A szobám falszínének kiválasztásához kérem a segítséged. Ez egy 20...
Deák Marcsi
Milyen bútor frontot válasszak?
Szia Marcsi! Nagy gondban vagyok 15 évvel ezelőtt csináltattam kis bútorokat a nappaliban...
Családi idill angolosan
Évek óta dédelgetett álom vált valóra, amikor elkészült Juditék angol stílusú, ízig-vérig...
Szaunák és szaunázási szokások
Szaunázni nemcsak egészséges, de ha az igényeinknek megfelelő, átgondoltan és nagy...