Kölcsönből nehezen lesz kiadható lakás


A budapesti lakásvásárlóknak ma több mint a fele befektetési céllal akar ingatlant szerezni - ám azt már kevesen tudják, hogy hitelből vagy állami támogatás igénybevételével vett ingatlanból csak bizonyos feltételek mellett lehet kiadó lakás.

Az ingatlanpiac meglódulásával egyidőben az bérelhető lakások árai is az egekbe szöktek. Ezt kihasználandó - az egyik legnagyobb hazai ingatlan-közvetítő hálózat adatai szerint - a lakásvásárlók fele befektetési céllal vásárol ingatlant. A megszerzett lakások későbbi sorsát nem nehéz kitalálni: a legtöbbet azonnal bérlő veheti majd birtokba. Azzal azonban nagyon kevesen vannak tisztában, hogy ha állami segítséget vagy banki hitelt vettek igénybe a vásárláshoz, nem dönthetnek szabadon az ingatlan hasznosításáról.
 
A bankok legtöbbje ugyanis a jelzálogszerződés megkötésekor feltételeket szab a bérbeadással kapcsolatban. Az OTP-nél például az a szabály, hogy határozatlan idejű bérleti szerződés esetén legfeljebb 60 napos felmondási időt alkalmazhat a bérbeadó, illetve legfeljebb 60 napos határozott idejű szerződést köthet. Az FHB-s hitel esetén, ha az ingatlant bérbe akarják adni, azt be kell jelenteni a banknak, illetve bizonyos esetekben előzetesen a bank hozzájárulását kell kérni a bérbeadáshoz. Az Erstés ingatlanhitel esetén ha bérbe akarják adni a lakást, akkor a bérlőnek közjegyző előtt nyilatkozatot kell tennie arról, hogy végrehajtás esetén lemond a bérleti jogáról, és a bérbeadásba a banknak is bele kell egyeznie. A K&H-s zálogszerződések szerint is csak a bank engedélyével adhatja bérbe a hitelfelvevő az ingatlant.
 
A banki szabályozás lényege, hogy ha a hitelt felvevő mégsem tudná törleszteni az adósságát, akkor mindkét fél érdeke, hogy a lakás minél jobb állapotban legyen, minél többet érjen egy esetleges értékesítéskor. De az állam még ennél is szigorúbb: bármilyen állami támogatás igénybevételekor a törvény előírja, hogy az állami támogatásban részesülőnek kell a megvásárolt lakásban laknia. Ha kiderül, hogy mégis kiadták az ingatlant, a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni. 
 Ezt pedig megnehezíti egy albérlő jelenléte.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Méltó folytatás
  Tökéletes szimbiózisban él együtt múlt és jelen Barnabás budapesti otthonában....
Deák Marcsi
Milyen legyen a fal színe új lakásunkban?
Kedves Marcsi! 2 hét múlva új lakásba költözünk. A bútorokat már kiválasztottuk,...
Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy!
Vajon be lehet az embereket otthonuk mérete, elosztása alapján skatulyázni? Ha...
Vakáció otthon
Egyszerre nyári lak, alkotóműhely és családi-baráti partik helyszíne ez a szentendrei...