Otthon, megbecsült értékekkel


Akadnak még igazi polihisztorok: Xavier matematikus, zenét szerez, fotóz, de legkedvesebb hobbija a bútortörténet. Kedvencei a hatvanas-hetvenes évek darabjai, amelyeket nemcsak ismer, de gyűjt is, így nem csoda, hogy budapesti otthona eklektikus kollekciójának tárháza lett.

lakás, otthon, belváros, polgári, retro, modern, eklektikus, Xavier

Xavier Franciaországban született, ott nevelkedett, majd az egyetem után ösztöndíjjal Japánba került. Mintegy húsz évet töltött a távoli országban, egyre magasabbra lépkedett a ranglétrán, miközben csak úgy, a maga szórakoztatására mind jobban beleásta magát a XX. századi bútortörténetbe. Aztán egy napon gondolt egyet, és bár a munkáját továbbra is nagyon szerette, felállt és szakmát váltott. Visszajött Európába, hogy biztos egzisztenciával a háta mögött kipróbálja magát a belsőépítészetben is. Három európai nagyvárost nézett ki magának, és miután turistaként mindegyikben eltöltött néhány hetet, Budapestet választotta új lakhelyének.

lakás, otthon, belváros, polgári, retro, modern, eklektikus, Xavier

„A város építészeti adottságai fogtak meg, a monumentális bérpaloták és a századfordulós bérházak. Olyan jó adottságú lakások vannak még most is a piacon, amelyek Párizsban már ritkaságszámba mennek” – meséli Xavier, akinek mostani lakása már nem az első otthona a magyar fővárosban. Az elmúlt öt év elegendő volt számára ahhoz, hogy jobban megismerje az itteni viszonyokat és jóbarátja, Csaba személyében remek kivitelezőre találjon. „Ennél a lakásnál már megpróbáltam kiküszöbölni a korábbi felújítások nehézségeit, amelyek a nyelvi és helyismereti korlátokból fakadtak. Sok érdekes lakást megnéztem, mégis e mellett döntöttem, mert nagyon tetszett a félköríves ablakfülke a nappaliban.”

lakás, otthon, belváros, polgári, retro, modern, eklektikus, Xavier

 

Szöveg, styling: Visnyei Renáta

Fotó: Imre Barnabás

A teljes cikk az OTTHON magazin októberi lapszámában olvasható.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az igazán gondtalan otthon titka
Manapság már nem csak azért építünk házat, hogy fedél legyen a fejünk fölött. A modern...
Deák Marcsi
Milyen legyen a fal színe új lakásunkban?
Kedves Marcsi! 2 hét múlva új lakásba költözünk. A bútorokat már kiválasztottuk,...
Természetes burkolatok otthonodba
Töretlen népszerűségnek örvendenek a természetes anyagokból készülő burkolatok, melyek...
Design és lakberendezés ősszel
Az ősz nem csak az iskolakezdés, hanem az építkezések befejezésének, a lakások berendezésének...